Zelfzorg

Als je aan iemand vraagt of hij of zij goed voor zijn of haar gezondheid wil zorgen, zullen de meesten ja zeggen. Toch is zorgen voor jezelf niet zo vanzelfsprekend en makkelijk als het lijkt. Iedereen heeft wel eens goede voornemens gehad en met goede moed aan een gedragsverandering begonnen. Vaak worden er echter te grote plannen gemaakt of plannen die je eigenlijk helemaal niet ziet zitten en moeilijk vol te houden zijn, waardoor deze plannen weer worden opgegeven wat weer leidt tot teleurstelling, een gevoel van falen, frustratie, etc.

Om te kunnen beginnen met zorgen voor jezelf moet je jezelf dat ook gunnen. Veel mensen zijn vaak gericht op zorgen voor anderen en vergeten zichzelf daardoor. Maar om goed te kunnen zorgen voor anderen is het belangrijk dat je zelf gezond bent en goed in je vel zit.

Om je gezondheid te verbeteren en je beter te gaan voelen is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Er zijn 6 verschillende pijlers die de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beinvloeden. Ook hebben deze verschillende pijlers invloed op elkaar. Dus als je een van deze pijlers verbetert, heeft dat effect op je gezondheid maar ook op de andere pijlers van je leefstijl. Dit is weergegeven in het leefstijlroer van de vereniging Arts en Leefstijl.

De 6 pijlers zijn: 

  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Ontspanning
  4. Verbinding
  5. Slaap
  6. Middelen

In het leefstijlroer staan adviezen (zie link) om je gezondheid te verbeteren. Het is belangrijk een verandering te kiezen die je aanspreekt of belangrijk vindt en die op dit moment haalbaar is. Begin dus met kleine veranderingen. Je kunt zelf beoordelen of op termijn nog een verandering kan worden toegevoegd. Kleine stappen geven al verbetering van je gezondheid, kunnen klachten positief beinvloeden en nieuwe klachten en ziekte voorkomen.

Dus neem kleine stapjes en focus op wat al goed gaat. Veranderen kost tijd, heb geduld.

Tips voor verandering van gedrag.pdf

Hieronder hebben we per pijler ook nog adviezen neergezet.

1. Voeding:

voedingsadviezen.pdf

2. Beweging:

beweegadviezen

balansoefeningen.pdf 

balansoefeningen voor ouderen

3. Ontspanning:

Ontspanning.pdf

Ademhalingsoefeningen om rustig te worden.pdf

Geluidsbestanden ontspannende oefeningen/mindfulness

4. Verbinding:

Adviezen bij eenzaamheid

5. Slaap:

Slaapadviezen

6. Middelen:

stoppen met alcohol drinken  

stoppen met roken 

stoppen met drugs


Vind je het moeilijk om te beginnen?
Huisarts Marieke Oostveen denkt graag met je mee.